dimecres, 9 d’abril de 2008

Reunió divendres 18 d'abril a les 18hores

Estimats companys i companyes professors de clàssiques:

Com bé sabeu, fa cosa d’un mes alguns companys que realitzem un curs de formació varem donar forma a la vella idea de crear una associació de professors de clàssiques i d’unir-nos per tal d’actuar amb una sola boca (tot i que pugui tenir cent llengües) i defensar (i defensar-nos) d’una manera més eficient.

Ens trobem en un moment molt important per les nostres matèries. La nova Llei d’Educació pot ser una bona oportunitat per tal d’aconseguir una DIGNITAT dels nostres estudis que en aquests moments no tenim (i la dignitat comença per no haver d’estar-nos justificant per viure! ¿Qui no ha escoltat la frase: I AIXÒ PER A QUÈ SERVEIX? ¿Algú ho ha escoltat de les matemàtiques?). NO podem, ni hem de, dependre de si l’equip directiu de torn considera que les nostres matèries són importants o no; no podem dependre de no tenir un interlocutor davant l’administració; no podem dependre, en fi, tot i la bona fe, que els professors universitaris ens defensin, ja que la majoria no viuen el nostre dia a dia a les aules dels instituts d’arreu Catalunya.

Així doncs, creiem que hem de definir què volem i com ho volem. És per aquest motiu que hem pensat de fer una reunió-assemblea-simposi-conciliàbul o com li vulgueu anomenar el dia 18 d'abril a les 18 hores a l’Institut Emperador Carles de Barcelona. Hem d’agrair molt gentilment al professor Joan Alberich que ens proporcioni la logística necessària per tal de poder fer la reunió. Hem escollit aquest centre per una raó: es troba al costat de l’Estació de Sants, amb la qual cosa la gent que no és de Barcelona té molt més senzill el desplaçament, ja que pot fer-ho en transport públic.

Aquest mail és per fer-vos arribar la convocatòria de reunió i una possible idea de com hauria de ser l’Associació. Quanta més feina portem feta abans de la reunió, més ràpida i fructífera en serà aquesta. Crec que no ens podem passar tres hores en una discussió bizantina, ja que l’únic que provocarà és que tots ens cansem fins i tot abans de tirar endavant el projecte.

En primer terme, explicarem el nom d’aquest document. Veureu que el document word posa Document APLEC. APLEC són les inicials d’Associació de Professor de Llengües Clàssiques. És el nom que se’ns ha ocorregut per a la nostra Associació. Esperem que sigui del vostre gust!(Si no us agrada, sempre podem decidir fer un canvi i adopr-net un altre).

Creiem que l’Associació hauria d’ acomplir els següents objectius:

a) Ens ha de representar a TOTS els professors de clàssiques de Catalunya, independentment de si som de llatí o de grec o de cultura clàssica, ja que tots juguem el mateix partit.

b) Ha de ser representativa de tot Catalunya i no només de Barcelona ciutat (o rodalies, com a molt), ja que hi ha molts i moltes companys per tot Catalunya que tenen els mateixos problemes que els de la Capital, o encara pitjors a causa de l’escassetat d’alumnes.

c) Hem de ser els més possibles. Només una Associació que representi el major nombre possible d’integrants del professorat de clàssiques pot tenir la força necessària a l’hora de parlar en nom d’un col·lectiu. Si som 15 persones, dins d’un col·lectiu de 600, no se’ns farà cas… I tots sabem el que aixo significa.

d) Hem de ser membres del cos de professors d’institut de clàssiques. No vol dir que no acceptem socis que siguin professors universitaris o gent relacionada amb el món de les clàssiques. Però, lògicament, hem de ser nosaltres mateixos qui faci l’anàlisi dels problemes i nosaltres mateixos qui busqui la solució. Això vol dir que els membres amb dret a vot han de ser persones lligades al món de l’educació (inspectors, catedràtics, professors numeraris, interins, substituts…).

e) Hem de tenir un caràcter transversal. Que intentem defensar els interessos del col·lectiu de professors de clàssiques no vol dir que no tinguem contactes amb els professors universitaris de llatí i grec o amb professionals d’altres àmbits. Quantes adhesions i suport recollim, millor per a la nostra causa.

f) Hem de lluitar pels interessos de TOT el col·lectiu. Això inclou lluitar pels companys i companyes interins i substituts. A vegades ens oblidem d’ells… I hem de recordar que els que hores d’ara som funcionaris, hem sigut interins i substituts no fa tant (en el meu cas, fins fa 8 mesos).

Respecte a com hauria de ser l’organització de l’Associació, creiem que hauria d’haver-hi una comissió gestora formada per 8 persones. Per què vuit? Ben fàcil: dues per cadascuna de les províncies de Catalunya. D’entre aquestes 8 persones hauria de sortir un/a President, un Secretari i un Tresorer. La resta de càrrecs serien els de vocals de la Junta. Al seu torn, els dos membres de cada província serien el President i el Secretari de la Junta Provincial. Explicat d’una altra manera: cada província tindrà una comissió formada per 2 persones (un president i un secretari), per tal de tenir la major proximitat possible amb vosaltres i amb els vostres (que també són nostres) problemes. Aquestes dues persones formaran part d’una executiva autonòmica (d’aquí surt el número 8 de membres que dèiem), que són els que haurien de gestionar i coordinar totes les accions.

Tots aquests càrrecs comporten uns drets i unes obligacions. Com no tothom té el temps ni les forces per estar molt de temps, pensem que els càrrecs haurien de ser de 2 anys, per tal que ningú es cremés. També creiem que el càrrec de president autonòmic hauria de ser rotatori. Això vol dir que si una persona de Tarragona ha estat president 2 anys, fins que no hagin estat president persones de la resta de províncies no pot tornar a ser-ho.Creiem que d’aquesta manera assegurem la major representativitat a tots els territoris.

Com ja hem esmentat, els càrrecs tindrien una durada de 2 anys. En aquell moment, s’hauria de celebrar una assemblea per tal d’escollir els nous càrrecs. Les persones amb dret a vot haurien de ser professors de clàssiques d’institut en actiu (aquí s’inclou la gent que es trobi de baixa i el professorat que sigui substitut dins de les llistes de la Generalitat).

L’assemblea hauria de ser de caràcter anual. NO vol dir que no ens puguem reunir més cops tots, sinó que com a mínim un cop a l’any ens hem d’aplegar. L’assemblea ha de tenir dret a decidir qüestions com:

a) Quotes de socis.

b) Política de l’Associació.

c) Reprovació i Elecció dels càrrecs.

d) Ha de ser l’òrgan sobirà. El President s’ha de posar a disposició de l’Assemblea cada cop que aquesta ho cregui convenient. En altres paraules: el President mai podrà prendre decisions estratègiques sense el consentiment d’aquesta.

Crec que aquests han de ser els eixos bàsics d’una futura Associació. Ara bé, caldria que ens reuníssim tots i en parléssim. Segur que hi ha d’altres formes i d’altres objectius. Parlem-ne! Però no deixem escapar l’oportunitat que tenim. Sincerament veiem que hi ha gent molt engrescada i que podria fer grans coses. Reunim-nos tots un dia i tirem endavant aquesta idea. Però per endegar un projecte, necessitem ser molts. Sabem que un divendres a la tarda fa molt de pal… Però en principi en un dia podrem deixar-ho tot enllestit. Si no vens, potser no siguem prou i la idea mori abans de començar; i la veritat, tenim moltes ganes de veure què podem aportar entre tots! Comptem amb vosaltres.

10 comentaris:

Sebastià Giralt ha dit...

Enhorabona pel blog.

Si voleu incorporar el vostre blog a Chiron, només ho heu de dir.

Ana ha dit...

Como Sebastià apunta, creo que sería muy interesante usar la plataforma de Chiron como altavoz de vuestra iniciativa.

Enhorabuena por el proyecto, espero que prospere.

ASSOCIACIÓ DE PROFESSORS DE LLENGÜES CLÀSSIQUES ha dit...

Moltes gràcies a tots dos Ana i Sebastià, estaríem encantats d'incorporar el blog a Chiron. Comptem amb vosaltres. Gràcies.

Ana ha dit...

Fet!

Magister-Διδασκαλος ha dit...

Enhorabona per aquesta iniciativa!
Faré el que pugui per tal d'escampar-la.
Lluís.

xavi ha dit...

Enhorabona per la iniciativa. Em sembla no només una bona idea, sinó necessària. Malauradamnent, no podré ser-hi, però compteu amb mi. Si demà es constitueix l'associació, ja podeu (podem) afegir-hi un soci.
He rebotat la notícia a tothom que conec a qui podria interessar.

Magister-Διδασκαλος ha dit...

He intentat omplir el formulari però no em deixa enviar-lo.
Que sapigueu que podeu comptar amb mi, tot i que no vaig poder anar-hi a la reunió de divendres. Ja em direu.
Salutacions.
Lluís Inclan.

Sebastià Giralt ha dit...

Potser convindria posar l'adreça de correu electrònic per si no funciona el formulari.

Anònim ha dit...

Me encantaría sumarme a esta digna asociación, pero el formulario no se deja rellenar. Confío en que solventéis esta anomalía lo antes posible.
Salud, compañeros/as.

Miguel Ángel ha dit...

Soy "el desconocido de antes". Acabo de abrir una cuenta google y un blog para dejar de ser anónimo.