diumenge, 6 de novembre de 2016

L'Odissea de nou

Torna, un any més, el concurs Odissea de Cultura Clàssica, adreçat als estudiants de llatí, grec i cultura clàssica de secundària.

Enguany hi participen, a més de l'APLEC a Catalunya, les seccions de la SEEC de Cadis, Còrdova, Granada, Màlaga i Sevilla, d'Aragó, de Canàries, de Galícia, d'Extremadura, de la Rioja, de València-Castelló i Alacant, de Valladolid, i de Madrid. A cada edició, doncs, creix el nombre de seus participants.
 
La inscripció estarà oberta de dijous 1 de desembre de 2016 a diumenge 5 de febrer de 2017. Els equips han d'estar formats per un màxim de tres components i han de tenir un professor/a responsable. La primera fase del concurs es durà a terme entre el 6 i el 9 de febrer, i s'allargarà fins el 22 de febrer (dia de la final estatal). Consulteu-ne les bases i el calendari.

Trobareu tota la informació (bases, calendari, preguntes freqüents, etc.), a la pàgina del concurs: recomanem llegir atentament les bases. Una novetat d'enguany és que només es concedirà un premi per centre (la competència serà dura entre els equips!). També recordem un canvi que ja vam introduir a l'edició passada: el temps no comptarà fins al quart dia (la superpregunta)

Gràcies a l'aportació de les quotes dels socis de l'APLEC i la de les institucions que col·laboren amb el concurs, podrem atorgar aquests premis:
  • 1 primer premi de 100€,
  • 2 segons premis de 75€ per als dos següents classificats i
  • 3 tercers premis de 50€ per als tres següents classificats.
El primer classificat, a més, participarà a la final estatal amb els guanyadors de les altres seus i podrà optar als següents premis:

  • Primer equip classificat: 390€
  • Segon equip classificat: 210€
  • Tercer equip classificat: 150€
  • Quart equip classificat: 90€
  • Cinquè equip classificat: 60€
El tema entorn del qual girarà el contingut de les preguntes d'aquest any serà la política a Grècia i Roma. Personatges de l'Antiguitat han simbolitzat la lluita per la llibertat, la defensa dels valors cívics, però també la traïció, l'ambició desmesurada, la corrupció o la violència més cruel. Un recorregut per la política en l'Antiguitat pot ser el mirall en el qual mirem el nostre present més actual. Paraules com aristocràcia, democràcia, república, cònsol, senat, oligarquia o demagògia, formen part de la nostra cultura, heretades de grecs i romans, però signifiquen ara el mateix que aleshores? Us atreviu a explorar com era el món de la política a Grècia i Roma?
 
L'any passat ens vam quedar ben a prop del miler de concursants... aquest cop volem superar aquesta xifra. A les naus, navegants!!!
 
Us animem també a fer difusió del concurs a través de les xarxes socials (#OdiseaXVII a Twitter.