dimarts, 26 de maig de 2015

DIGUES-M'HO EN LLATÍ

Digues-m’ho en llatí és una iniciativa per potenciar la lectura i recitació de clàssics llatins adreçada a alumnes d’educació secundària i Batxillerat  de llatí i cultura clàssica.
Enguany i per començar aquest projecte, comptem amb la col·laboració especial de la professora Mònica Miró Vinaixa, que acaba de publicar el llibre Perennia, poesia epigràfica llatina. Es tracta d’una edició bilingüe amb 50 epitafis romans, traduïts per primera vegada en català.
És per aquesta raó que des d’APLEC, conjuntament amb l’autora del llibre, hem decidit impulsar un petit concurs de recitació de textos llatins, adreçat a alumnes de secundària i batxillerat dels instituts tant públics com privats i concertats. En aquesta primera edició, s’ha fet una selecció de 8 carmina del llibre de la Mònica Miró.
Les normes són ben simples. Només cal gravar un vídeo on es vegi  l’alumne o alumnes  recitant un dels textos dels vuit que ha seleccionat l’autora del llibre. El format de presentació serà l’audiovisual, amb el format MPEG com a recomanat, per ser el més universal, que es podrà enviar al correu  de l’APLEC ( correu.aplec@gmail.com ) a través d’un enllaç o al nostre Facebook


El premi per al millor recitador consistirà en:
  1. L’editorial Godall convidarà els quatre millors rapsodes a recitar els textos el dia de la presentació del llibre a Tarragona, el dimecres 10 de  juny a les 7 la Llibreria Adserà. També els obsequiarà amb diferents llibres.
  2. Sopar al restaurant Pulvinar, amb les millors localitats i vistes al circ romà de Tàrraco.


Els textos llatins són sempre un bon pretext per dedicar unes hores a classe a treballar el seu context, en aquest cas l’epigrafia llatina. Us deixem uns enllaços amb diferents propostes didàctiques:
  • Materials sobre epigrafia llatina de Tàrraco, a càrrec de l’APLEC  i l’ICAC per la I Passejada per Tàrraco Viva amb l‘assessorament de la Dr. Diana Gorostidi.
  • Taller de epigrafia llatina “Scripta manent” de Fernando Lillo Redonet.
  • Introducció a Perennia de Mònica Miró Vinaixa.
  • Escull un dels 8 poemes a recitar.


Esperem els vostres vídeos! I que gaudiu d’aquesta nova proposta.