dimecres, 16 de març de 2011

El plaer de les Clàssiques

Aquests últims dies han sortit a la premsa diferents articles relacionats amb els estudis de Filologia Clàssica, a causa de  les declaracions del conseller de Sanitat Boi Ruiz: "Si vol estudiar filologia clàssica per plaer, s'ho pagarà vostè". Les reaccions no s'han fet esperar. Ernest Folch, en el seu article a Ara,"El mercat contra la Filologia", lamenta les desafortunades declaracions del conseller i ens augura un futur no gaire esperançador degut a les retallades del nou govern. Josep Murgades respon avui en el seu article, "Impagable, sí!", citant l'Albert Camus d'El mite de Sísif: “No hi ha destí que no es venci amb el menyspreu”.
No volem deixar-nos portar per la voràgine apocalíptica que vivim aquests últims dies, no volem pensar que un dia ens llevarem sense aquests estudis, no volem pensar que la crisi és un monstre que ho devorarà tot. Es tracta de retallar, retallar en allò que no té mercat, com la sanitat, com l'educació, com les ajudes i les pensions. Retallar i retallar, això sí,  al preu que sigui.
Hi estem d'acord, conseller: estudiar clàssiques és un plaer! Els de clàssiques fa temps que sabem que els nostres estudis són minoritaris, que no són -afortunadament- comercials, sabem que estudiem per gust, per conèixer el nostre passat, els orígens de la nostra llengua i de la nostra cultura...i  això, ho sabem, no té preu, és impagable. Afortunadament els de clàssiques sabem que no és el preu allò que dóna valor a les coses i que el llegat grec i romà del nostre país és impagable.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Mare meva...

Ramon Torné Teixidó ha dit...

Benvolguts amics,

incloc el vostre post entre els que fan referència al tema.Tot plegat em sembla que és molt més que una "declaració desafortunada".