dimecres, 13 de juny de 2012

PAU 2012: examens de Llatí

Us enllacem l'examen de llatí de llatí de les PAU d'avui. Esperem un any més els vostres comentaris.

14 comentaris:

Anònim ha dit...

Aquí us poso l'enllaç de l'examen de grec de les PAU d'enguany: http://www.gencat.cat/economia/ur/doc_un/pau_grec12jl.pdf

Anònim ha dit...

Salut a tots!
Crec que enguany la prova de llatí ha estat correctíssima. El text és més que acceptable i tinc la impressió que els alumnes podran demostrar allò que hagin après. Com sempre hi ha detalls en l'apartat cultural on demostren que filen molt prim, però reitero que, tant de bo, sempre tinguessin aquest tarannà.

Anònim ha dit...

El text era molt senzill (i molt retallat respecte a l'original) i per a les preguntes de cultura només calia haver estudiat. La majoria dels meus alumnes han fet l'opció A. Ara tinc curiositat per veure com s'ho faran per introduir l'Ars amatoria a l'examen de l'any vinent.
Sergi Ricart, Sant Celoni

ASSOCIACIÓ DE PROFESSORS DE LLENGÜES CLÀSSIQUES ha dit...

Moltes gràcies per l'enllaç a l'examen de grec.

Anònim ha dit...

Algú de vosaltres em pot trobar on sortia a la concreció l'Orestíada? Jo tampoc entenc que falti de la concreció, podem explicar-la al costat de l'Ilíada, l'Odissea, la Teogonia, Prometeu Encadenat, Èdip Rei, Antígona, Medea, Les Bacants, Els Núvos, Lisístrata, Història d'Herodot, la Guerra del Peloponès de Tucídides, l'art grec i altres aspectes que Fracesca Mestre estima més ocultar-nos per fer més emocionant l'examen.
L'examen d'avui ha estat molt fàcil, però jo no deixo d'estar intranquil pels meus alumnes perquè sé que només és qüestió de temps que Francesca Mestre torni a repetir errors passats.
Una última anotació: si tinguéssim la carta d'una bona nota a la selectivitat de grec ens seria molt més fàcil atraure alumnes. Però clar, com diguen ELLS, l'examen de grec ha de mantir la dignitat i la nostra matèria desaparèixer amb correcció.

Anònim ha dit...

Bon dia,
Sense hostilitat i des del respecte, voldria fer constar la meva sorpresa per la notable, per no dir desproporcionada, diferència de nivell que hi ha entre l’examen de Selectivitat de la convocatòria ordinària, aquell en què quasi no cal saber llatí per aprovar-lo, i el del tribunal especial. Perquè ens entenguem, en el text mutilat de la Història Augusta hi ha un cum històric i un relatiu en indicatiu. Jo modestament diria que els estudiants no poden haver demostrat el que han après perquè, de fet, no cal haver après gran cosa per fer aquest text. Per contra, en el text de les Faules d’Higí hi ha un ut final, un relatiu en subjuntiu amb clar valor final, un infinitiu no concertat i una subordinada causal introduïda per quia (tinguem present que les causals no entraven i que a més quia ni tan sols apareix en el lèxic).
No voldria que aquest comentari s’entengués com una crítica al segon examen, que, objectivament parlant, recull molt millor el contingut del temari que calia preparar (deixant de banda la ‘relliscada’ de la causal). El que em sembla preocupant és que en els temps que vivim resulta molt fàcil enarborar la bandera de la defensa de l’ensenyament de qualitat mentre es reclama o s’espera que s’abaixin els nivells d’exigència d’una manera exagerada. Dit d’una altra manera, potser caldria fer examen de consciència i pensar si, quan lamentem, amb raó, el poc pes que tenen les humanitats en la nostra societat, certes actituds que esperen un nivell ínfim de la prova de llatí no haurien de ser considerades còmplices del poc respecte que la nostra societat manifesta per les humanitats. M’agradaria saber si un professor de matemàtiques que hagués preparat a consciència el temari estaria satisfet amb un examen del nivell del de llatí del dia 13 de juny. Jo sospito que no massa. El que vull dir és que si no surt dels mateixos professionals respectar la seva feina, no cal que esperar que ho facin altres. Amb gran pena vaig pensar quan vaig veure l’examen del dia 13 i vaig llegir determinats comentaris de professors de llatí que potser no val la pena fer llatí.

Anònim ha dit...

Bon dia.
Els textos, i l´examen en general, eren prou assequibles. Res a dir. Una altra cosa és la correccció que se n´ha fet. Els meus alumnes, amb textos molt més complicats en anys anteriors, han tret millors notes que enguany. No ho entenc, sincerament.
Caldria revisar els criteris de correcció. És la meva opinió.

Anònim ha dit...

Bona tarda.
Estic completament d´acord amb el comentari anterior. Qui ha corregit els exàmens de la Catalunya central? Sota quins criteris? M´estimo més un examen més difícil però amb una correcció més acurada i justa. Jo tampoc no ho entenc.

Anònim ha dit...

Hi ha algú que pugui facilitar l'accés a aquest text de les faules d'Higí que algú ha mencionat?

Pel que fa a l'examen de llatí d'aquest any també tinc la sensació que s'han esforçat per facilitar en excés la traducció. Potser tornem al vell sistema de proves en què la gent que havia estudiat molt no ho podia demostrar perque els exàmens estan dissenyats per a ésser superats sense massa coneixements.

Unknown ha dit...

Els exàmens del tribunal d'incidències ja estan penjats al web de les PAU per a qui els hi vulgui fer una ullada.

Anònim ha dit...

Mmmm... tinc la lleugera impressió que els exàmens del tribunal d'incidències, és a dir, aquells que "podrien" haver estat els exàmens oficials són un xic més difícils que els que ens han caigut aquest any. Aplaudeixo que no tinguin excessives complicacions, però sempre hi ha elements dissenyats per a generar errors i confusions. Pel que fa a les correccions, veig que a uns ens han tocat correctors més severs i a d'altres més indulgents. Res de nou sota el sol.

Anònim ha dit...

Totalment d'acord amb els comentaris dels dies 29 i 30 de juny, sobre les correccions de l'examen de Llatí. Alumnes d'Excel·lent del nostre Institut amb tot l'examen pràcticament bé (traducció pràcticament perfecta, sintaxi, no cal dir-ho, etc), era molt fàcil (s'ha de reconéixer), només han tret un 8. Quins han estat els criteris?
No han reclamat la nota, perquè tenien la mitjana per anar a les carreres que volien.
Estan desilusionats, ha estat una pena. Són molt bons.
A la correcció he vist que s'expliquen 4 tòpics d'Horaci, però a la prova només se'ls demanaven dos. Ells els sabien, naturalment.
Potser això els ha baixat la nota??
No ho entenem.

Anònim ha dit...

ES una vergonya que sempre siguin els mateixos el que posen els examens de les PAU. Son professors a la univesitat per endogamia i coordinadors també per endogamia. Aixo ho diu tot. Renovació ja!

glossarium ha dit...

Otro blog que añadiré a mi blog de enlaces de latín.